Prezes ZEC Marcin Pocheć zrezygnował ze stanowiska

Prezes ZEC Marcin Pocheć zrezygnował ze stanowiska Prezes ZEC Marcin Pocheć zrezygnował ze stanowiska

13 stycznia b.r. prezes Zakładu Energetyki Cieplnej Sp. z o.o., pan Marcin Pocheć złożył rezygnację ze sprawowanej funkcji.

Od 1 lutego 2022 roku zmieni się schemat organizacyjny miejskiej spółki ZEC.  Zarząd spółki, który był sprawowany jednoosobowo będzie dwuosobowy w związku z ogromnym zakresem zadań realizowanych przez firmę.

W roku 2018 spółka ZEC została połączona z Miejskim Zakładem Komunikacyjnym. W ostatnich latach spółka poczyniła duże inwestycje w zakresie modernizacji ciepłowni i sieci ciepłowniczej na terenie miasta. Aktualnie wybrana została firma, która wybuduje w mieście Instalację Odzysku Energii. Starachowice do produkcji ciepła i energii elektrycznej wykorzystają paliwo pochodzące z odpadów, czyli RDF.

reklama

Zamiarem Prezydenta Miasta było i jest ograniczenie kosztów ponoszonych przez mieszkańców. Temu służyły i będą służyć inwestycje realizowane w zakresie polityki energetycznej miasta. Starachowice będą miastem, które będzie miało zdywersyfikowane źródła paliw energetycznych dzięki czemu nieomal w połowie ograniczymy zużycie węgla.

Już w 2022 roku zamierzamy obniżyć cenę ciepła w mieście. Będzie to możliwe dzięki modernizacji obydwu ciepłowni, którymi dysponuje ZEC, co przełoży się na brak konieczności zakupu uprawnień do emisji dwutlenku węgla.

Wszystkie działania, które podejmuje Prezydent Marek Materek mają zapewnić bezpieczeństwo energetyczne miasta, niższe rachunki dla mieszkańców i poprawę jakości powietrza.

Skład nowego Zarządu spółki ZEC poznamy po posiedzeniu Rady Nadzorczej, które zaplanowane jest na koniec stycznia.

1 komentarz

• Paulinka
    Paulinka piątek, 14 styczeń 2022 20:28 Link do komentarza

W ramach ograniczenia kosztów ponoszonych przez mieszkańców Starachowic PMM funduje nam dwuosobowy Zarząd (2 sowite pensje prezesów) + dwie sekretarki+apanaże.Gratuluje pomysłu na rozmycie odpowiedzialności i powrót do starej struktury, gdzie było po jednym prezesie w każdej z łączonych firm. Historia zatoczyła koło. Nic nie słychać o przyjęciu rezygnacji Pochecia. Czyżby wymiana stołków by było jak było co ostatnio jest modne u PMM. Może niema się czym epatować -- Pocheć będzie odwołany i powołany na nowo. Już nie raz to przerabialiśmy na Starachowicach.

Raportuj

Skomentuj

Upewnij się, że wymagane pola oznaczone gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Kronika policyjna

Straż pożarna